top of page

4vwo LOB: Deel 1

Als je dit leest, zit je als het goed is al bijna een jaar in 4vwo. Hopelijk ben je tevreden met je gekozen profiel en kun je je nu langzaam gaan oriënteren op je studiekeuze. Omdat je niet mee kunt doen met de LOB-week of die al eens gedaan hebt, maak je deze vervangende opdrachten.
Wat gaan we doen?
1. Oriënteren op universiteiten, steden en studiesoorten;
2. Iemand interviewen óf stagelopen.
Oriënteren op universiteiten
Er zijn in Nederland 14 universiteiten. Op het kaartje hieronder zie je ze verdeeld over het land.


 
In alledaags taalgebruik delen we universiteiten onder in de categorieën hieronder. 

Brede, klassieke universiteiten
Dit zijn de oudste (en grootste) universiteiten van Nederland, allemaal meer dan honderd jaar oud. Ze zijn in die zin klassiek. De term 'breed' komt van het feit dat ze over het algemeen opleidingen in alle sectoren aanbieden, dus zowel alfa-, bèta-, als gammastudies.
 
Zes universiteiten vallen hieronder: de VU en de UvA in Amsterdam, de universiteit Leiden en Utrecht, de Rijksuniversiteit Groningen, en de Radboud Universiteit in Nijmegen.
 
 
Technische universiteiten
Dit zijn de universiteiten die zich focussen op bètastudies, dus voornamelijk studies die je goed kunt doen met een natuurprofiel. Zij hebben meestal meer faciliteiten voor dit soort studies, zoals laboratoriums en werkplaatsen.
 
De Technische Universiteit (TU) Delft en Eindhoven zijn de vertegenwoordigers van dit soort universiteit. 
 
Overige universiteiten 
Onder 'overige' vallen de universiteiten die niet zo breed zijn dat ze vrijwel alle studies aanbieden, maar zich ook niet puur toespitsen op het technische. De ene studie vind je er wel, de ander weer niet.
 
Erasmus Rotterdam, de universiteit van Tilburg, Maastricht, en de Universiteit Twente in Enschede vallen onder deze categorie. De universiteit Wageningen is qua studentenaantal één van de kleinste van deze groep, maar ook de allerbeste op onderzoeksgebied.
Andere universiteiten: Er zijn een paar instellingen die zich ook universiteit mogen noemen. Meestal bieden ze maar één bacheloropleiding aan en zijn ze zeer kleinschalig. Zo is er een Universiteit van de Humanistiek en een Theologische Universiteit. Op het kaartje boven zag je ook nog Nyenrode Business Universiteit staan. Dat is een privé-instelling waar je alleen een bachelor Business Administration kunt volgen. Tot slot is er de Open Universiteit, waar je op afstand (online) kunt studeren.
Studeren in het buitenland 
Natuurlijk kun je er ook voor kiezen om in het buitenland te gaan studeren. In het loopbaanprogramma bij ons op school focussen we ons wel op Nederlandse studies, want daar gaan de meeste van onze leerlingen heen. Gelukkig zijn er binnen het programma wel veel opties om ook over de grens te kijken. En ook als je in Nederland gaat studeren is er eigenlijk altijd wel een optie om minstens een half jaar naar het buitenland te gaan.
HBO
Na je vwo kun je ook naar het hbo (hoger beroepsonderwijs) te gaan. Daar zijn nog veel meer opties qua steden en instellingen. Over het algemeen zijn hbo-studies praktischer (dus minder theoretisch) dan universitaire studies. 
In onderstaand filmpje wordt over een aantal verschillen tussen hbo en uni gediscussieerd. Bekijk die voor je doorgaat:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Opdracht 1
Maak, na het doorlezen van bovenstaande tekst, deze korte opdracht.
Let erop dat je om die te maken ingelogd moet zijn in je schoolaccount.
Als je klaar bent, klik je hieronder op "Verder".
d600x315.jfif
a2bc1cc61d2290c8b0412bfd759ba6fc.jpg
15dd0c15-6874-40a5-9710-fd9c8572be4b_mas
bottom of page