top of page

4vwo LOB: Deel 2

Verschillen tussen steden
Veel studiekiezers kiezen hun studie op een positief gevoel dat ze bij een stad hebben. In 5vwo gaan jullie dan ook op excursie om te kijken welke steden leuk genoeg zijn, voor nu doen we het even met onderstaande, grove beschrijvingen.


Amsterdam (873.000 inwoners)
Jullie welbekend. De hoofdstad heeft twee grote universiteiten.Utrecht (360.000 inwoners), Groningen (203.000 inwoners), Leiden (124.000 inwoners), Delft (104.000 inwoners)
Deze steden hebben een typisch Nederlands uiterlijk; grachtjes met zeventiende-eeuwse herenhuizen. Utrecht, Groningen en Leiden hebben klassieke universiteiten, Delft een technische. Alle vier steden hebben een zeer rijk studentenleven.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Rotterdam (588.000 inwoners), Eindhoven (236.000 inwoners)
Rotterdam en Eindhoven zijn modern-ogende steden, met heel veel economische activiteit eromheen. Bij Rotterdam is dat scheepvaart en industrie, in Eindhoven technologische bedrijven als AMSL en Philips. Logisch ook, met een technische universiteit ernaast. Vanwege de grootte van de steden is er altijd wel wat te doen, zowel 's avonds als in het weekend.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 Nijmegen (177.000 inwoners), Maastricht (120.000 inwoners)
Nijmegen en Maastricht hebben gemeen dat ze aan een grote rivier liggen, die het karakter van de stad bepaalt. Ook liggen ze beide dicht tegen de grens aan; Maastricht aan de Belgische, en Nijmegen aan de Duitse. Dat geeft deze universiteitssteden een internationaal karakter. Maastricht heeft zelfs het grootste percentage buitenlandse studenten van alle Nederlandse universiteiten. Dat is dus de beste optie als je dus het gevoel wilt hebben in het buitenland te studeren, maar niet te ver weg wilt.

Enschede (160.000 inwoners), Tilburg (199.000 inwoners)
Enschede en Tilburg zijn middelgrote steden met relatief kleine universiteiten. Vanuit het KKC gaan er niet veel leerlingen heen om te studeren, maar wie weet zijn ze wel iets voor jou. Sommige studies daar horen bij de beste van Nederland.Leuke stad?
Steden met universiteiten hebben een hoog percentage jonge mensen, veel verschillende studentenverenigingen (zowel sport-, studie- als gezelligheidsverenigingen), en veel gelegenheden tot uitgaan (met hippe festivalletjes en goedkope studentenkroegen). Of een stad en universiteit bij je past, weet je pas als je er geweest bent. In 5vwo krijg je vrij om een stad te bezoeken, voor nu moet je het doen met onderstaand filmpje. Daar leggen studiekiezers uit waarom ze voor Rotterdam hebben gekozen.


 
 
 
 
 
 

De leukste studentenstad?
Vanwege het hoge percentage studenten (25% van de totale bevolking) en de daarbij behorende faciliteiten en verenigingen, wordt Groningen vaak gezien als de leukste studentenstad, gevolgd door Utrecht, Nijmegen, en Leiden. Vooral het uitgaan in Groningen wordt geroemd, zoals je ook kunt zien in het filmpje.​ 


 
 
 
 
Opdracht 2
Maak, na het doorlezen van bovenstaande tekst, deze korte opdracht.
Let erop dat je om die te maken ingelogd moet zijn.
Klik daarna hieronder op "Verder".
winter-view-in-amsterdam.jpg
cathedral-square-in-utrecht-netherlands.
rotterdam.JPG
maastricht-maas.jpg
Spoorpark_(Tilburg)_017.jpg
bottom of page