top of page

Adviesgesprek voeren

Op deze pagina vindt u een paar tips over het voeren van een effectief adviesgesprek met uw zoon of dochter.

Tip 1: Kennis over profielen en studiekeuze

Tegen de tijd dat het adviesgesprek zal plaatsvinden, heeft uw zoon of dochter al behoorlijk veel informatie over de profielen gekregen en verwerkt. Om een eventuele informatieachterstand te voorkomen, heeft u toegang tot dezelfde informatie als zij hebben.

Klik op deze knop om kennis te nemen van de profielen:

Klik hier om kennis te nemen van studiekeuzes:

Tip 2: Goed luisteren

Het kan zijn dat uw zoon of dochter veel vragen heeft. Die vragen heeft hij/zij namelijk op school voorbereid. Het zou echter jammer zijn als uw gesprek een soort interview wordt. Bovendien komt uw advies beter aan als u weet waar uw zoon of dochter echt mee zit.

 

Hoe langer uw zoon of dochter aan het woord is, hoe beter. U kunt bijvoorbeeld samen uitzoeken wat hij/zij tot nu toe gedaan heeft, wat de mogelijke problemen zijn en wat er wel of niet meeweegt in zijn/haar beslissing.

Tip 3: Werkt het niet, probeer dan iets anders

Een advies kan veel weerstand oproepen. Vooral bij een puber. Daarbij werkt niet elke adviesstijl bij elke situatie. Als het niet werkt, laat het dan vooral even lekker rusten. Het laatste dat wij willen is dat dit gesprek een bron van stress of conflict wordt. Desnoods gaat u de volgende dag samen, maar op een andere manier verder.

Tip 4: Aansluiting zoeken

Een goed advies draait om aansluiting. Wat wil uw zoon of dochter van dit gesprek? Uitgedaagd worden, bevestiging, een andere invalshoek, of alles even samen op een rijtje zetten? Gaandeweg kunnen jullie dit samen uitzoeken en het gesprek daarop aanpassen.

Tip 5: Geen oordeel

Het is moeilijk om niet te oordelen, terwijl er advies aan je gevraagd wordt. Toch vindt u het waarschijnlijk belangrijk dat uw zoon of dochter zich vrij voelt om alle eventuele twijfels en zorgen op tafel te leggen. Daarbij heeft hij/zij misschien eigenlijk gewoon bevestiging nodig. Ook daar kan een goed advies immers aan bijdragen.

bottom of page