top of page

Advies verzamelen

In je omgeving zijn veel mensen die jou goed advies kunnen geven over je profielkeuze. Maar pas op, want iedereen heeft zijn eigen voorkeuren, wensen en vooroordelen. Neem hun advies dus nooit kritiekloos over.
Ouders / familieleden
Ouders en andere familieleden zijn een goede bron voor advies. Ze willen je meestal graag helpen, nemen de tijd voor je en kennen je vaak als geen ander.
 
Neem het advies van je ouders altijd serieus. Let echter wel op, want ze kunnen soms ook wat onrealistisch zijn. Daarbij is hun kennis over school en de arbeidsmarkt soms verouderd.
Je docenten
Op de helft van het jaar krijg je advies van je docenten. Ze geven dan, met een code, aan of zij je geschikt vinden voor hun vak of niet. Je kunt het er natuurlijk ook even met ze over hebben.
Docenten hebben vooral verstand van hun vak, maar of ze ook verstand van jou hebben is de vraag. Maak dus je eigen keuzes.
Je mentor en decaan
Je mentor en decaan hebben verstand van studiekeuze en profielkeuze. Daarbij maken ze tijd voor je, als je vragen hebt.
Mentoren en decanen hebben, jammer genoeg, geleerd om vooral veel vragen aan jou te stellen. Je moet je afvragen of je daar wel op zit te wachten.
Werkgevers
Je profielkeuze heeft veel invloed op je toekomstige plek op de arbeidsmarkt. Het is dus handig om te weten wat werkgevers belangrijk vinden.
Let wel op, want kunt je wel iets kiezen waar je geld mee kunt verdienen, maar daar word je nog niet direct ook gelukkig van.
Vrienden
Vrienden en vriendinnen zitten vaak in hetzelfde schuitje en zijn met dezelfde dingen bezig als jij.
Vrienden en vriendinnen zijn echter waarschijnlijk net zo verdwaald als jij. En als jij het niet weet, waarom zouden zij het dan wel weten? Bespreek het dus samen, maar laat je niet zomaar overtuigen.
Bovenbouwers en studenten
 
Studenten en bovenbouwers hebben nog niet zo lang geleden voor dezelfde beslissing gestaan als jij nu. Ze kunnen dus goed helpen en vertellen wat zij meegemaakt hebben. Echter: Ieder mens is verschillend. Vergelijk jezelf, maar maak je eigen keuzes.
bottom of page