top of page

Geneeskunde na HAVO

Misschien heb je de wens om geneeskunde te studeren. Na je HAVO-diploma zijn er een paar routes voor je open. Over het algemeen gelden de regels zoals die staan beschreven in onze pagina over HBO of VWO. Er zitten voor geneeskunde echter nog een paar extra addertjes onder het gras.

Route 1: Naar het VWO

Al je het VWO wil doen voor je geneeskundestudie moet je voldoen aan de standaard eisen van het KKC en daarbij ook nog een N&G of N&T profiel volgen op het VWO, met Biologie, Scheikunde en Natuurkunde.

Route 2: Via HBO (verpleegkunde?) bachelor

Sommige Universiteiten hebben een mooi schakelprogramma gemaakt voor mensen met een HBO-diploma op zak, zoals verpleegkunde. Een voorbeeld hiervan is het programma van de RUG. Zij stellen wel als extra eis dat je Scheikunde en Natuurkunde op VWO-niveau gehaald hebt. Maar dan kan een deelcertificaten-cursusje van de LOI of NTI uitkomst bieden.

Route 3: Via HBO-propedeuse

Sommige Universiteiten laten je al toe tot de selectie als je een propedeuse HBO hebt met deelcertificaten voor Scheikunde, Wiskunde, Biologie en Natuurkunde op VWO niveau. Je zou dan bijvoorbeeld verpleegkunde kunnen gaan doen en (tegelijkertijd) deze deelcertificaten kunnen halen bij het VAVO of de LOI. Deze route is wel vrij zwaar natuurlijk, maar aan de andere kant geeft die verpleegkundige achtergrond je weer een streepje voor.

Route 4: Verpleegkundig specialist

 

Een verpleegkundig specialist is geen arts, maar komt wel heel dicht in de buurt. Verpleegkundig specialisten hebben namelijk een HBO-master gehaald, waardoor ze zelf diagnoses stellen, patiënten behandelen en medicijnen voorschrijven. Meestal houden ze, net als een arts, een spreekuur. Als arts worden er niet inzit, is dit dus misschien jouw wildcard.

bottom of page