top of page

Emoties bij het kiezen

FOMO: Angst om iets te missen
Als mensen kiezen voor het één, zijn ze vaak bang om iets anders te missen. Ze willen hun opties dan zo veel mogelijk open houden. Daarom kiezen ze dus eigenlijk niet.
Kiezen verkleint je kansen echter niet, maar vergroot ze juist vaak. Elke keuze die je maakt opent deuren. Het zorgt ervoor dat mensen je zien staan en dat jij beter leert zien welke routes er voor je liggen.
Ben ik dan de enige?
Kiezen kan heel eenzaam voelen. Je denkt dan dat anderen al veel verder zijn in hun keuzeproces dan jij, dat zij er meer van weten, of dat zij het makkelijker hebben met kiezen. Ze kiezen dan bijvoorbeeld allemaal voor het iets waarvan jij je nog afvraagt of het wel goed voor je is.
Kiezen is echter voor iedereen lastig. Zelfs mensen die roepen dat ze 'het' al lang weten, drukken daarmee meestal vooral hun eigen onzekerheid weg. Richt je dus op je eigen keuze, volg niet zomaar wat anderen doen en laat je niet gek maken.
Kies ik niet verkeerd?
 
In 4H zijn er elk jaar leerlingen die erachter komen dat ze in het verkeerde profiel zitten. Jaarlijks stopt ook bijna de helft van de eerstejaars- studenten met hun studie. Ze hebben dus kennelijk verkeerd gekozen. Waar ligt dat nou aan?
Het is niet erg nodig om bang te zijn dat je verkeerd kiest. Ten eerste blijkt dat leerlingen die zich een beetje verdiepen in hun keuze veel minder van dit soort fouten maken. Ten tweede is een foute keuze ook een perfect leermoment, waarin je jezelf beter leert kennen en betere keuzes gaat maken. Bijna geen enkele keuze is ooit definitief en er zijn altijd andere wegen naar succes.
Ik weet het al lang!
Er zijn elk jaar leerlingen die zeggen dat ze al lang weten wat ze met de rest van hun leven willen doen. Dat voelt lekker makkelijk. Docenten en ouders vallen je niet meer lastig en je hoeft niet meer van die vervelende keuzes te maken.
Pas echter op: zeggen dat je al gekozen hebt is misschien een goed excuus om niet te hoeven kiezen, maar het is ook een manier om je kop in het zand te steken. Tijd voor actie, dus.
De keuzeparadox: Veel te veel te veel
Het lijkt soms fijn om veel opties en veel informatie te hebben. We denken dan dat er vast wel ergens de ideale keuze is, die we alleen nog maar even moeten vinden.
Maar is dat wel zo fijn? Het lijkt soms wel alsof we verdrinken in de informatie en te veel opties hebben om uit te kiezen. Er zijn honderden studies, websites vol informatie en bergen advies, maar kiezen wordt niet makkelijker. En de kwaliteit wordt er ook niet beter van. Daarbij wordt de kans op FOMO groter als er veel is om uit te kiezen.
Er is een grens aan hoeveel je kunt weten en de optimale, ideale keuze bestaat niet. Rustig aan, dus. Voel je niet schuldig. En ga vooral niet nadenken over wat je allemaal gemist hebt door te kiezen, want dat had je ook wel gedaan als je iets anders gekozen had.
bottom of page