top of page

HBO of VWO

Sommige leerlingen willen, na de HAVO, naar het VWO. Als je een HAVO-diploma hebt, is dat zeker mogelijk, maar niet altijd nodig. Hier vind je daarom alle opties. Bij elke optie staat ook hoe lang het duurt tot je het hoogst haalbare diploma (een master) hebt gehaald. Verder vind je informatie over de verschillen tussen HBO en WO.
Met HBO propedeuse naar Universiteit
(6 jaar).
Als het je doel is om een master op de universiteit (WO) te halen, kun je bij veel (maar niet alle) studies al terecht met een HBO-propedeuse. Een propedeuse is een ander woord voor het eerste jaar van je studie. In theorie kun je dus na een jaar HBO al overstappen naar de universiteit.
Na HBO een schakeljaar
(7 jaar)
Als je je bachelordiploma gehaald hebt op het HBO, kun je ook overstappen naar de universiteit (WO) om een master te halen. In dat geval kom je meestal in een schakeljaar terecht. In dat schakeljaar wordt je versneld voorbereid op je universitaire master (in een zogeheten pre-master). Deze route duurt daarmee net zo lang als de route via het VWO.
HBO master halen
(5 tot 6 jaar)
Als het je doel is om een master te halen, kan dat tegenwoordig ook op het HBO. Veel werkgevers geven zelfs de voorkeur aan een HBO-master boven een univeristaire master, omdat het HBO praktischer is en dus meer gericht op de arbeidsmarkt.
Er zijn ook verkorte HBO-programma's voor zeer talentvolle leerlingen.
Bij ons naar het VWO
(7 jaar)

Je kunt ook bij ons blijven en een VWO diploma halen. Dat vinden wij natuurlijk heel gezellig. Tegenwoordig mag dat zelfs drempelloos. Bedenk je echter wel dat je een vak extra zal moeten inhalen.
Verschil tussen HBO en WO
Een HBO-opleiding leidt studenten op tot beoefenaars van beroepen en richt zich vooral op de toepassing van kennis. Een universitaire opleiding leert studenten in de eerste plaats wetenschappelijk denken en is vaak minder gericht op een beroep. Op de universiteit leren studenten vooral kritisch denken. Universitair onderwijs is ook minder strak georganiseerd dan het HBO en de lessen zijn vaker in het Engels.
bottom of page