Nieuwe vakken
Er zijn vakken die je in je profiel kan kiezen, of verplicht gaat krijgen, die je nog nooit hebt gehad. Op deze pagina vind je alvast wat informatie over deze vakken.
Wiskunde B
Bij Wiskunde B ga je vooral zelf leren begrijpen hoe alles werkt. Je gaat daarom aan de slag met formules en vergelijkingen, wiskundig redeneren en meetkunde. Dit past het meeste bij een technische vervolgopleiding of gevorderde economische studies. Bekijk het filmpje om te zien hoe wiskunde er bij ons op school uitziet; meer weten over de praktische toepassingen van wiskunde kun je verder ook hier.
ā
ā
Wiskunde D Online
ā
Bij wiskunde D online verbreed en verdiep je je kennis van de wiskunde. Je doet dit vak vooral zelf online. In een digitale leeromgeving staan alle leermaterialen, videoās en planningen. Elke week lever je huiswerkopgaven in, die worden nagekeken. Je krijgt dan ook feedback op je werk. Er is ƩƩn lesuur per week een docent beschikbaar om je te begeleiden. Er is voor dit vak alleen een schoolexamen.
Je kiest dit vak vooral als wiskunde leuk vindt, zelfstandig kunt werken en als je een technische opleiding wilt gaan doen. Klik hier voor de eisen.
Informatica
ā
Je leert bij informatica veel over computers en ICT. Je onderzoekt hoe een computer in elkaar zit, hoe besturingssystemen werken en hoe netwerken zijn opgebouwd. Daarnaast leer je hoe je computersystemen opdrachten kunt geven. Onderdelen van het vak kun je in bijna alle vervolgopleidingen of beroepen gebruiken.
Kunst algemeen
ā
Als je Kunst Beeldend of Kunst Muziek kiest, krijg je daar nog gratis het vak Kunst Algemeen bij. Hierin krijg je algemene theorie van beeldende kunst, vormgeving, muziek, dans en theater.
Engelsā
ā
Engels heb je al vanaf de brugklas, en ook in de bovenbouw is het een kernvak. Het heeft dan alleen een iets andere invulling. Hoe precies, dat hoor je in het filmpje.
ā
Bedrijfseconomie
ā
Bedrijfseconomie (vroeger M&O) is een algemeen vormend vak, voor toekomstige werknemers of zzpāer, maar ook voor aspirant-ondernemers, die staan voor belangrijke financiĆ«le beslissingen in hun verdere loopbaan.
Business Classā
Bij de business class richt je samen met medeleerlingen je eigen bedrijf op. Je kunt dit vak alleen kiezen als je ook bedrijfseconomie kiest. In het filmpje hoor je meer over wat het is en wanneer het iets voor jou is.
ā
Muziek
ā
Bij Kunst Muziek ga je vooral muziek maken, alleen en met anderen. Je hoeft geen muziekinstrument te bespelen. Je moet wel open staan voor allerlei muziekstijlen, muziekinstrumenten en zingen. Er wordt vooral gekeken naar hoe je je ontwikkelt. Er ontstaat altijd een hele gezellige en hechte groep. Muziek is een āuitlaatklepā die iedereen soms nodig heeft. Je ontwikkelt er eigenschappen die je de rest van je leven nodig hebt: goed samenwerken, jezelf presenteren en een brede muzikale interesse.
Bekijk dit filmpje voor meer info.
Fransā
Frans is ƩƩn van de talen waar je voor kunt kiezen in de bovenbouw. Waarom dat een goed idee is, lees je hier en hoor je in het filmpje.
ā
ā
Kunst beeldend
Kunst Beeldend is een vak dat gaat over vormgeving, materialen en technieken Ʃn over kunst- en cultuurgeschiedenis. Je hoeft geen kunstenaar te zijn of te willen worden om dit vak te kiezen. Wel moet je willen werken aan je techniek, creativiteit en visie. Innovatief denken wordt in de toekomst steeds belangrijker en welke vervolgopleiding je ook kiest, studenten die creatief, open en oplossingsgericht denken en een algemene en culturele belangstelling en kennis hebben, kunnen overal succesvol zijn. Einstein zei het al: logica brengt je van a naar b, verbeelding brengt je overal.
Wiskunde A
ā
Wiskunde A gaat vooral over statistiek en kansbereking in diagrammen en grafieken. De sommen worden ook meer verpakt als verhaaltje. Ben je vooral geĆÆnteresseerd in het begrijpen van menselijk gedrag, dan is Wiskunde A ook iets voor jou. Bekijk het filmpje om te zien hoe wiskunde er bij ons op school uitziet; meer weten over de praktische toepassingen van wiskunde kun je verder ook hier.
CKV
ā
Het vak CKV is verplicht, maar dat betekent niet dat er niets te kiezen valt. Bij CKV krijg je namelijk, aan het begin al, een interessetest, die bepaalt in welke discipline je terecht gaat komen. Daarna werk je, in teams van verschillende disciplines, aan een gemeenschappelijk eindproduct.
Natuurkunde
ā
Ook het vak Natuurkunde is in de bovenbouw anders dan in de onderbouw. Hieronder staat een filmpje met uitleg.
Scheikunde
ā
Scheikunde is anders in de bovenbouw dan in de onderbouw. Bekijk het filmpje om te zien hoe anders.
Aardrijkskunde
Aardrijkskunde kun je bij sommige profielen kiezen als profielvak, maar het kan ook worden gekozen in je vrije deel. Wanneer dat voor jou handig is, zie je in het filmpje.