top of page

Kiezen

Je hebt veel gegevens verzameld, over de profielen, over de arbeidsmarkt en over jezelf. Daarnaast heb je advies gekregen. Nu is het tijd om die gegevens te gebruiken. Leer van deze pagina en klik daarna rechtsonder op 'Stappen'.

De plussen en minnen

Bepaal de vakken en andere opties waaruit je wilt kiezen, en schrijf daar, in een rijtje, onder wat de voor- en nadelen daarvan zijn. Denk hierbij aan cijfers, je testuitslagen, je ambities en de toekomst van de arbeidsmarkt. Zo maak je je beslissing overzichtelijk.

Een muntje opgooien

Breng je belangrijkste opties terug tot twee en gooi een muntje op. Kop is de ene optie, munt de andere. Als je blij bent met de uitkomst heb je mazzel. Als je echter teleurgesteld bent over de uitkomst, of de neiging voelt om nog eens te gooien, is de andere optie kennelijk beter. In beide gevallen heb je een goede keuze gemaakt.

Simuleren

Er gaat niets boven een tijdje kunnen zien of je keuze goed uitpakt of niet. Daarom gaan we de derde periode gebruiken om je alvast te laten wennen aan je leven in de 4e klas. Gebruik die tijd om te zien of je keuze werkt of niet.

Maar ga er dan ook echt voor, zoals ze zeggen in dit filmpje:

Advies verwerken

Als het goed is heb je al veel advies gekregen dit jaar. Luister naar mensen die je kennen, zoals je ouders en vrienden. Luister ook naar mensen die kunnen weten wat de toekomst brengt, zoals studenten, bovenbouwers en werkgevers. Wat zouden zij doen, als ze jou waren? Schrijf op wat ze zeggen en kijk of er een patroon in zit.

Je toekomstige ik

Stel je eens voor dat je aan je toekomstige ik kon vragen welke beslissing je moet nemen. Vraag je af waar je je zult bevinden, welke studie je misschien gevolgd hebt, of welke baan je hebt, of je een huis hebt, of kinderen.

 

Betrek hier testen bij die je gemaakt hebt en de adviezen die je hebt gekregen.

bottom of page