top of page

Kansen in de brugklas.

In de brugklas mag je, op het KKC, normaal gesproken, niet blijven zitten. Met een overgangsbewijs naar de tweede klas mag je echter wel overstappen naar een andere richting. Je kunt dan, bijvoorbeeld, van het VWO overstappen naar de HAVO, of van de HAVO naar VMBOt. In uitzonderlijke gevallen is het soms mogelijk om van de HAVO naar het VWO te gaan.

Als je misschien niet overgaat, kun je vragen om een zogenaamde 'gerichte bevordering'. Dat betekent dat je over mag naar de volgende klas van een andere richting, die misschien beter bij je past. Je zou dan een speciaal programma kunnen volgen waarmee die overstap makkelijker wordt.

Anker 2

Kansen in de onderbouw van het VWO.

De opleiding VWO is een afkorting van 'voorbereidend wetenschappelijk onderwijs'. Na het VWO ga je dus in principe naar het WO (ook wel universiteit genoemd). Deze richting is vooral geschikt voor mensen die alles kritisch willen onderzoeken.

In de derde klas kies je al je profiel. Dit is de eerste stap richting een goede studiekeuze en bepaalt ook welke vakken je volgt in de bovenbouw.

​​​

Tot en met de derde klas van het VWO is het mogelijk om over te stappen naar de HAVO. Door zo'n overstap kun je voorkomen dat je blijft zitten, maar het kan ook zijn dat de HAVO beter bij je past. Als je misschien niet overgaat, kun je vragen om een zogenaamde 'gerichte bevordering'. Dat betekent dat je over mag naar de volgende klas van een andere richting, die misschien beter bij je past. Je zou dan een speciaal programma kunnen volgen waarmee die overstap makkelijker wordt. Klik hier voor de studiekeuze pagina van de HAVO. Klik hier voor de profielkeuzepagina van de HAVO

Als je een overgangsbewijs hebt van de derde naar de vierde klas, VWO of HAVO, kun je ook overstappen naar een MBO4 opleiding. Klik hier voor meer informatie over het MBO. Heb je geen overgangsbewijs, maar wil je wel naar het MBO, is het misschien goed om even langs te komen bij het decanaat. Wij kunnen je dan misschien verder helpen.

Anker 3

Overstappen naar MBO4

Als je een overgangsbewijs hebt van de derde naar de vierde klas, VWO of HAVO, kun je ook overstappen naar een MBO4 opleiding. Dit biedt vooral kansen voor leerlingen die weten wat ze willen en daar liever direct mee beginnen. Op het MBO hoef je namelijk veel minder algemene vakken te volgen. Na het MBO kun je direct gaan werken, of doorstromen naar het HBO. De afgelopen jaren is gebleken dat oud-MBO studenten beter presteren op het HBO dan oud-Havisten. Daarbij bieden steeds meer MBO opleidingen een verkort programma, zodat je al in 2 jaar een MBO diploma kunt hebben.

Als je wellicht de kans loopt om niet over te gaan naar de 4e klas, kun je vragen om een zogenaamde 'gerichte bevordering'. Dat betekent dat je misschien toch over mag naar MBO4. Je zou dan een speciaal programma kunnen volgen waarmee die overstap makkelijker wordt.

Anker 4

Kansen in de onderbouw van de HAVO

De HAVO is bedoeld als voorbereiding op het HBO. Deze richting is vooral geschikt voor mensen die zelfstandig problemen willen oplossen, willen leren ondernemen, of gewoon een beroep willen leren. Als je bijvoorbeeld musicus, leraar, ondernemer, ontwerper, programmeur, verpleegkundige, of kunstenaar wil worden, is de HAVO dan ook de beste richting.

In de derde klas kies je al je profiel. Dit is de eerste stap richting een goede studiekeuze en bepaalt ook welke vakken je volgt in de bovenbouw.

Als de HAVO niet helemaal bij je past, kun je in de eerste twee jaar nog overstappen naar het VMBOt.

Als je een overgangsbewijs hebt van de derde naar de vierde klas HAVO, kun je ook overstappen naar een MBO4 opleiding. Een unieke kans voor een aantal geschikte leerlingen. Je slaat dan eigenlijk zelfs een klas over. Klik hier voor meer informatie over de mogelijke overstap naar het MBO. Heb je geen overgangsbewijs naar 4HAVO, maar wil je wel naar het MBO, is het misschien goed om even langs te komen bij het decanaat. Wij kunnen je dan misschien verder helpen.

Anker 5

HBO Propedeuse (je P.)

Na de HAVO of het MBO kun je naar het HBO. Het eerste jaar van een HBO opleiding heet het 'propedeuse jaar'. Afgekort noem je dat je 'P'. Na het halen van je P kun je doorstuderen voor je HBO bachelor, maar je kunt ook overstappen naar de Universiteit. Steeds meer opleidingen bieden die mogelijkheid. Je bent, via die route, dus een jaar sneller op de universiteit dan na een eventuele overstap naar het VWO.

Anker 6

HAVO 4 en 5

De HAVO is bedoeld als voorbereiding op het HBO. Deze richting is vooral geschikt voor mensen die zelfstandig problemen willen oplossen, willen leren ondernemen, of gewoon een beroep willen leren. Als je bijvoorbeeld musicus, leraar, programmeur, verpleegkundige, ondernemer, ontwerper of kunstenaar wil worden, is de HAVO dan ook de beste richting.

Na de HAVO kun je ook naar het VWO, om daarna naar de universiteit te kunnen gaan. Daar zijn echter wel eisen aan verbonden.

Als je er in 4 HAVO achter komt dat deze richting toch niet helemaal bij je past, kun je alsnog overstappen naar een MBO4 opleiding. In een aantal gevallen ben je dan net zo snel klaar als met je HAVO diploma en je kunt dan alsnog een leuke HBO opleiding gaan doen.

Lukt het, om goede redenen, niet om je diploma te halen, kunnen we je ook uitbesteden naar naar het volwassen onderwijs.

Anker 7
Anker 8

HBO bachelor.

Met een MBO, VWO of HAVO diploma kun je naar het HBO. Deze opleiding begint met een propedeuse jaar. Dit jaar is direct ook het eerste jaar richting je HBO bachelor diploma. Dit diploma geeft direct toegang tot de arbeidsmarkt en voor de meeste studenten is dit het voorlopige eindstation van hun opleiding.

Als je daarna verder wil studeren kun je kiezen: Wil ik een HBO master, of een WO master?

HBO master

Met een HBO bachelor diploma, kun je doorstuderen voor een HBO master. Dit diploma is het hoogst haalbare diploma in de HAVO-HBO-richting. Een HBO master geeft vaak goede kansen de arbeidsmarkt. Veel werkgevers hebben zelfs liever mensen met een HBO master dan met een WO master omdat HBO masters een echt vak geleerd hebben. Internationaal wordt overigens niet eens onderscheid gemaakt tussen WO en HBO masters.

Anker 9

Van HBO bachelor naar WO master

Met een HBO bachelor diploma, kun je overstappen naar een WO master aan de universiteit. Dit diploma is het hoogst haalbare diploma in de VWO-WO-richting. Een WO master geeft vaak goede op kansen de arbeidsmarkt.

 

De meeste WO master-opleidingen eisen wel dat je eerste een zogenaamd schakeljaar volgt, om je bij te spijkeren op WO niveau. Je hebt dus vaak een jaartje langer nodig om te beginnen aan een WO master dan aan een HBO master. Klik hier voor meer info over schakeljaren.

Anker 10

VMBOt

Als de HAVO niet helemaal bij je past, kun je in de eerste twee jaar nog overstappen naar het VMBOt. Na het VMBOt kun je dan een MBO opleiding gaan doen of overstappen naar HAVO 4. Het KKC biedt helaas geen VBMOt opleiding aan. Als je dus naar het VMBOt wil, ga je naar een andere school. We hebben zeer goede contacten met scholen in onze omgeving die  wel aan VMBOt doen. In sommige gevallen kunnen we leerlingen ook naar het volwassen onderwijs helpen, zoals het NOVA of het Joke Smith.

Anker 11

WO Propedeuse (je P.)

Met een VWO diploma, of een aantal HBO propedeuses, kun je naar de universiteit voor een WO opleiding. Het eerste jaar van een WO opleiding heet het 'propedeuse jaar'. Afgekort noem je dat je 'P'. Na het halen van je P is het gebruikelijk dat je gaat doorstuderen voor je WO bachelor.

Anker 12

WO bachelor.

Op de universiteit begint je opleiding met een propedeuse jaar. Dit jaar is direct ook het eerste jaar van je WO bachelor opleiding. Dit diploma geeft direct toegang tot de arbeidsmarkt, maar het is zeer gebruikelijk dat je daarna doorstudeert voor een master.

Anker 13

WO master.

 

Met een bachelor diploma, kun je doorstuderen voor een master aan de universiteit. Dit diploma is het hoogst haalbare diploma in de VWO-WO-richting. Een WO master geeft vaak goede op kansen de arbeidsmarkt.

​​

Anker 14

4 VWO.

 

4 VWO is het eerste jaar van de bovenbouw. Je volgt het examenvak CKV, bereidt je voor op de examens van andere vakken en begint met je studiekeuze. Drie jaar later heb je, als het goed is, je diploma en mag je naar de universiteit om te studeren. Ook heb je je profiel gekozen, zodat het niveau van je vakken wat hoger wordt.

Als het even niet zo lekker loopt in 4V is overstappen naar de HAVO nog mogelijk, maar dan kom je in de meeste gevallen in 4 HAVO terecht. Alleen in sommige uitzonderlijke gevallen is gerichte bevordering naar 5 HAVO mogelijk. Ga naar je afdelingsleider als je wilt weten of je in aanmerking komt. Daarnaast is het nog altijd mogelijk om over te stappen naar een (verkorte) MBO4 opleiding.

Anker 15

5 VWO en 6 VWO.

 

In 5 en 6 VWO ben je druk bezig met het halen van je VWO diploma. Daarna mag je naar de universiteit om te studeren.

Als het even niet zo lekker loopt in 5V is het nog steeds mogelijk om een jaar later je diploma te halen. Je stapt dan aan het eind van het schooljaar over naar 5 HAVO. Dit kan echter alleen maar als je vroeg in het jaar besluit dat dit beter voor je is. Je volgt dan een aangepast overstapprogramma, waarmee je de gemiste stof uit 4 HAVO kunt inhalen. Je voorkomt hiermee ook direct de befaamde 5V fuik, waar zo veel van onze leerlingen in gestrand zijn. Vraag je mentor, decaan of afdelingsleider wat hiermee bedoeld wordt.

Lukt het, om goede redenen, niet om je diploma te halen, kunnen we je ook uitbesteden naar naar het volwassen onderwijs. Op onze pagina over zakken kun je zien hoe dat werkt

Anker 16
Anker 17

Van het VWO naar het HBO.

 

Met een VWO diploma gaan de meeste mensen aan de universiteit (WO) studeren. Een VWO diploma biedt echter ook toegang tot het HBO. Het HBO is praktischer, doelgerichter en je kunt er een vak leren. Daarbij zijn de creatieve vervolgopleidingen, zoals het conservatorium en de kunstacademie, officieel HBO instellingen in Nederland.

bottom of page