top of page

Wat voor advies geven werkgevers over jullie studiekeuze?

Vanessa Storm, van VNO-CNW, heeft speciaal voor jullie wat werkgevers in de omgeving gevraagd naar hun studieadvies. Hieronder kun je hun commentaar lezen:

1. Impact investment en sociaal ondernemerschap zijn goed om te leren!

 

2. Kies wat je leuk vindt, daar word je het gelukkigst van.

 

3. Misschien een open deur, maar kies een richting waar ook echt je interesse ligt. Grootste kans dat je het kan volhouden en ook echt succesvol wordt. 

 

4. Dat je naast een beroepskeuze ook alvast werkt aan personal skills: inzicht, overzicht, luisteren, samenwerken, creativiteit, etc.

5. Het woord "keuze" klinkt definitief, maar het is geen einde, maar een begin. Een ontdekkingsreis die nu start, naar wat je leuk vindt, waar je goed in bent. Maar vooral niet te veel stress dat je nú al moet weten welk soort werk je wilt doen. Begin vooral in de 3e klas met een keuze voor welke vakken je leuk vindt voor de 4e en 5e en zorg dat je basisvakken als Nederlands, Engels en wiskunde goed onder de knie krijgt. Ontwikkel een onderzoekend vermogen, buit je nieuwsgierigheid uit en je rolt vanzelf wel in opleidingen en werk die bij je passen.

 

6. Blijf nog lekker in de schoolbanken...

7. En wat te denken van de misvatting dat je 'iets' wordt? Word je later een beroep? Nee joh, je gaat je eigen weg ontdekken en leren bewandelen. Je wordt niet iets, je bent iemand. Het klinkt als een dooddoener, maar ik blijf het benadrukken.

8. Als ik mijzelf op mijn 18e advies mocht geven: ga doen wat je leuk vindt en wordt daar de beste in! Ik ging op advies van campagne “Thea studeert Techniek” doen waar ik goed in was en niet leuk vond maar waar wel werkgelegenheid in was. Dat houd je geen leven lang vol. Niemand weet wat voor soort banen er straks zijn.

9. Belangrijkste is dat ze iets kiezen dat ze echt leuk vinden! Waar krijgen ze nu energie van en welke opleiding kan daarbij helpen om dit later te vertalen in interessant werk? En voor beroepen van de toekomst? Wanneer deze groep over een jaar of 6, 7, 8 uit de schoolbanken komt is de markt wellicht weer totaal anders.

 

10. Momenteel loopt het tekort aan vakmensen steeds verder op. Daarnaast is er een tekort aan hbo- en wo-geschoold technisch personeel, IT ontwikkelt zich continu, maar ook bijvoorbeeld zaken als renewable energy krijgen steeds meer aandacht. Ik denk dat de vraag over zingeving ook belangrijk is. Is dit een hoog salaris? Is dit iets kunnen doen/betekenen voor anderen? Wil je iets ontwikkelen dat nu nog niet bestaat?

11. Ik kom nog wel eens vragen tegen van leerlingen die keuzestress hebben, omdat ze echt het idee hebben dat het hun leven gaat bepalen. Dan citeer ik meestal een lector uit mijn 'hogeschooldagen': "Het maakt niet uit wat je gaat studeren, je gaat later toch wat anders doen." Kortom, ontdek je talenten - die heb je niet voor niets - en kies iets dat daarbij past. Dan komt het beroep vanzelf.

12. Er zijn zoveel banen waar geen studie naar vernoemd is... Wat hebben politici gestudeerd? En wat de bakker of de slager? En wat de huisarts? Wat de chirurg? Wat de acupuncturist? Wat de IT-specialist? Wat de verkoper? Wat de secretaresse? Wat de marketingmedewerker? Etc., etc.

13. Kiezen heeft in mijn ogen te maken met het leren dealen met onzekerheden, met alles wat je (nog) niet weet of begrijpt. Als je die kunst leert verstaan, is kiezen een stuk relaxter en zijn keuzes ook niet 'goed' of 'fout'.

14. We hebben het onderwerp studiekeuze met z'n allen wel heul belangrijk hebben gemaakt. Terwijl de wat ouderen onder ons weten dat bijna niemand voor eeuwig blijft doen wat ie-gestudeerd heeft.

15. Bij keuzes maken hoort ook kiezen voor de consequenties die bij de keuze horen. Voor welke studie of baan je ook kiest, er zullen altijd momenten zijn dat het wat minder loopt. Gooi dan niet meteen de handdoek in de ring, maar ga op zoek naar de ruimte en manieren om de situatie naar je hand te zetten. Wat is er voor jou nodig om het weer leuk te maken? Heeft het feit dat het tegenzit misschien te maken met je (studie)vaardigheden? Onderzoek dat! Als je dat niet doet en gaat switchen van studie of baan, dan is de kans groot dat je daar in dezelfde situatie terecht gaat komen.

bottom of page