top of page

How to: decentrale selectie
Cijfers
Als je een studie wilt doen waar maar een beperkt aantal plekken voor is (de zogeheten numerus fixus), kun je in eerste instantie proberen om met mooie cijfers over te gaan van 5- naar 6-vwo. De meeste universiteiten, zeker bij de studie geneeskunde, werpen daar in ieder geval een blik op bij hun selectieprocedure. Voor geneeskunde zijn vooral de vakken Nederlands, Engels, wiskunde, natuurkunde, scheikunde en biologie belangrijk.
CV
Bij een groot aantal numerus fixus-studies willen ze niet alleen zien waarom je een studie wilt doen, maar ook wat je zoal gedaan hebt in je leven. Daarom willen ze een kort overzichtje van je 'levensloop', oftewel je curriculum vitae. Ook daarvoor geldt dat er alleen even snel naar gekeken wordt, maar dat het er toch gewoon goed uit moet zien. Zorg ervoor dat je cv raakvlakken heeft met de opleiding die je gaat doen; werk je bijvoorbeeld als vrijwilliger in het bejaardentehuis, dan heb je een streepje voor bij de studie geneeskunde. En als je technische informatica wilt gaan studeren, helpt het als je nu al in je vrije tijd bezig bent met programmeren en dergelijke. De knop hieronder helpt je met het schrijven van een goed cv.
Toetsing
Sommige studies doen een toelatingstoets om te kijken wat je in je mars hebt. Gelukkig kun je voor het merendeel van die toetsen keihard leren. Zoek eens wat oude toelatingstoetsen op, zodat je weet wat je kan verwachten, of koop een boek met de stof die je moet kennen. De toetsen zijn voor elke universiteit en voor elke studie weer verschillend, dus kijk goed of je de juiste hebt weten te vinden.
Wat meer tips
Met onze tips zou je al een heel eind moeten komen, maar mocht je nou geen genoeg kunnen krijgen van je goed voorbereiden, heeft NOS-op-3 nog wat meer tips op een rij gezet. Eén invalshoek daaruit; meld je aan bij een universiteit en studie die bij je past. De ene focust zich op kennis, de andere op je inlevingsvermogen. Daar kun je je voordeel mee doen.
Motivatiebrief
De meeste studies willen graag dat je de keuze voor de studie met een brief motiveert - logisch natuurlijk, want ze willen het liefst studenten aantrekken die op de lange termijn voor de studie kiezen en niet na het eerste jaar al afhaken. Echt in detail naar de brief kijken doen ze helaas niet, want daar is geen tijd voor. Toch is het zaak een goede te schrijven; wie het niet of slecht doet, valt bij voorbaat al af. Met de knop hieronder vind je tips over hoe je zo'n brief het beste schrijft.
Gesprek
Soms moet je voor een selectie op gesprek komen. Er zijn een aantal soorten gesprekken; de studiekeuzecheck (ter oriëntatie), de matching (om naar je geschiktheid te kijken), de intake (om de toelaatbaarheid te checken) en de selectie (om de beste kandidaten te selecteren). Soms zul je één of meerdere van deze gesprekken voeren. Hieronder staan wat tips om een zo goed mogelijke indruk te maken.
Elevator pitches
Tijdens je gesprek is het verstandig om een stukje elevator pitch te doen. Dit is een ultrakorte presentatie waarin jij overtuigend aangeeft waar je goed in bent en waarom. De term komt uit het Amerikaanse zakenleven waarin je, als je toevallig met een ondernemer in de lift staat, je binnen het liftreisje jouw ideeën zou moeten kunnen promoten. Hieronder vind je tips hoe je jouw pitch het beste voor kunt bereiden.
bottom of page