Nieuwe vakken

Er zijn vakken die je in je profiel kan kiezen die je nog nooit hebt gehad. Op deze pagina vind je alvast wat informatie over deze vakken.

Spaans

Als je het vak Spaans kiest, gaat de hele Spaanstalige wereld voor je open. Voor 480 miljoen mensen is Spaans immers de moedertaal, terwijl nog eens 75 miljoen Spaans als tweede taal spreken. Je oefent daarom niet alleen met spreek- schrijf- en luistervaardigheid. Ook de rijke cultuur van de Spaanstalige wereld komt aan bod.

Wiskunde D

Bij wiskunde D verbreed en verdiep je je kennis van de wiskunde. Je doet onderwerpen die bij wiskunde A aan de orde komen, je gaat dieper in op onderwerpen van wiskunde B en je leert een aantal nieuwe onderwerpen. Kortom, je kennis van de wiskunde wordt zeer uitgebreid. Er is voor dit vak alleen een schoolexamen.

 

Je kiest dit vak vooral als je wiskunde leuk vindt, zelfstandig kunt werken, en als je een technische opleiding wilt gaan doen. Klik hier voor de eisen.

Informatica

Je leert bij informatica veel over computers en ICT. Je onderzoekt hoe een computer in elkaar zit, hoe besturingssystemen werken en hoe netwerken zijn opgebouwd. Daarnaast leer je hoe je computersystemen opdrachten kunt geven. Onderdelen van het vak kun je in bijna alle vervolgopleidingen of beroepen gebruiken.

Bedrijfseconomie

Bedrijfseconomie (vroeger M&O) is een algemeen vormend vak, voor toekomstige werknemers of zzp’er, maar ook voor aspirant-ondernemers, die staan voor belangrijke financiële beslissingen in hun verdere loopbaan.

Kunst beeldend

Kunst Beeldend is een vak dat gaat over vormgeving, materialen en technieken én over kunst- en cultuurgeschiedenis. Je hoeft geen kunstenaar te zijn of te willen worden om dit vak te kiezen. Wel moet je willen werken aan je techniek, creativiteit en visie. Innovatief denken wordt in de toekomst steeds belangrijker en welke vervolgopleiding je ook kiest, studenten die creatief, open en oplossingsgericht denken en een algemene en culturele belangstelling en kennis hebben, kunnen overal succesvol zijn. Einstein zei het al: logica brengt je van a naar b, verbeelding brengt je overal.

Wiskunde B

 

Bij Wiskunde B ga je vooral zelf leren begrijpen hoe alles werkt. Je gaat daarom aan de slag met formules en vergelijkingen, wiskundig redeneren en meetkunde. Dit past het meeste bij een technische vervolgopleiding of gevorderde economische studies.

Klik hier voor een uitleg over het verschil tussen WiA en WiB.

Wiskunde A

Wiskunde A gaat vooral over statistiek en kansbereking in diagrammen en grafieken. De sommen worden ook meer verpakt als verhaaltje. Ben je vooral geïnteresseerd in het begrijpen van menselijk gedrag, dan is Wiskunde A ook iets voor jou.

Klik hier voor een uitleg over het verschil tussen WiA en WiB.

Muziek

Bij Kunst Muziek ga je vooral muziek maken, alleen en met anderen. Je hoeft geen muziekinstrument te bespelen. Je moet wel open staan voor allerlei muziekstijlen, muziekinstrumenten en zingen. Er wordt vooral gekeken naar hoe je je ontwikkelt. Er ontstaat altijd een hele gezellige en hechte groep. Muziek is een ‘uitlaatklep’ die iedereen soms nodig heeft. Je ontwikkelt er eigenschappen die je de rest van je leven nodig hebt: goed samenwerken, jezelf presenteren en een brede muzikale interesse.

 

Bekijk dit filmpje voor meer info. 

Kunst algemeen

Als je Kunst Beeldend of Kunst Muziek kiest, krijg je daar nog gratis het vak Kunst Algemeen bij. Hierin krijg je algemene theorie van beeldende kunst, vormgeving, muziek, dans en theater.