top of page
(Nieuwe) vakken in de bovenbouw

Er zijn vakken die je in je profiel kan kiezen die je nog nooit hebt gehad. Verder zijn sommige vakken in de bovenbouw anders dan in de onderbouw. Op deze pagina vind je filmpjes over hoe bepaalde vakken in de bovenbouw zijn ingericht en of het iets voor jou is. Klik op het filmpje om van een docent te horen wat je kunt verwachten. Let erop dat niet alle vakken die je in de bovenbouw kunt volgen, hier staan. Voor een overzicht van alle vakken klik je hier.

Spaans

Als je het vak Spaans kiest, gaat de hele Spaanstalige wereld voor je open. Voor 490 miljoen mensen is Spaans immers de moedertaal, terwijl nog eens 75 miljoen Spaans als tweede taal spreken. In de bovenbouw heb je het vak 3 uur in 4- en 5v, en 3,5 uur in 6v. In het filmpje onder de knop hoor je wat Spaans inhoudt in de bovenbouw bij ons op school, en hier kun je alvast horen hoe de taal klinkt. En mocht je niet kunnen wachten, kun je hier vast getallen oefenen!)

Natuurkunde
Natuurkunde ken je al uit de derde, maar in de bovenbouw is het vak een tikkeltje anders. In het filmpje kun je zien wat je er leert en wanneer het iets voor jou is.

Scheikunde
Scheikunde heb je sowieso als je een natuurprofiel kiest. Mocht dat voor jou gelden, is het goed om te weten wat je kunt verwachten, en wat er van jou verwacht wordt.

                   Nederlands
Het vak Nederlands ken je inmiddels vast goed. Het is een kernvak, dus belangrijk en verplicht voor iedereen in de bovenbouw. In het filmpje hoor je hoe het vak er bij ons in de bovenbouw uitziet.

Frans

Het vak Frans is één van de twee talen waaruit je moet kiezen in de bovenbouw. Hieronder kun je horen wat je kunt verwachten en waarom het een goed idee is om Frans te kiezen.

Informatica

Je leert bij informatica veel over computers en ICT. Je onderzoekt hoe een computer in elkaar zit, hoe besturingssystemen werken en hoe netwerken zijn opgebouwd. Daarnaast leer je hoe je computersystemen opdrachten kunt geven. Onderdelen van het vak kun je in bijna alle vervolgopleidingen of beroepen gebruiken.

NB: Let wel op de aanvullende eisen. 

Aardrijkskunde
Aardrijkskunde kun je bij sommige profielen kiezen als profielvak, maar het kan ook worden gekozen in je vrije deel. Wanneer dat voor jou handig is, zie je in het filmpje.

Bedrijfseconomie

Bedrijfseconomie (vroeger M&O) is een algemeen vormend vak, voor toekomstige werknemers of zzp’er, maar ook voor aspirant-ondernemers, die staan voor belangrijke financiële beslissingen in hun verdere loopbaan.

Wiskunde A

Wiskunde A gaat vooral over statistiek en kansbereking in diagrammen en grafieken. De sommen worden ook meer verpakt als verhaaltje. Ben je vooral geïnteresseerd in het begrijpen van menselijk gedrag, dan is Wiskunde A ook iets voor jou.

Wiskunde D

Bij wiskunde D verbreed en verdiep je je kennis van de wiskunde. Je doet onderwerpen die bij wiskunde A aan de orde komen, je gaat dieper in op onderwerpen van wiskunde B en je leert een aantal nieuwe onderwerpen. Kortom, je kennis van de wiskunde wordt zeer uitgebreid. 

Kunst Beeldend

Kunst Beeldend is een vak dat gaat over vormgeving, materialen en technieken én over kunst- en cultuurgeschiedenis. Je hoeft geen kunstenaar te zijn of te willen worden om dit vak te kiezen. Wel moet je willen werken aan je techniek, creativiteit en visie. Innovatief denken wordt in de toekomst steeds belangrijker en welke vervolgopleiding je ook kiest, studenten die creatief, open en oplossingsgericht denken en een algemene en culturele belangstelling en kennis hebben, kunnen overal succesvol zijn. Einstein zei het al: logica brengt je van a naar b, verbeelding brengt je overal.

Onderzoek & Ontwerpen

O&O kun je in de bovenbouw alleen kiezen als je een Natuur-profiel kiest. Ook zijn er een aantal dingen anders in de bovenbouw.

Engels of Cambridge

Als je van naar 4vwo gaat, heb je de keuze om in plaats van regulier Engels de Cambridge-variant te kiezen. In de filmpjes hoor je wanneer dat laatste iets voor jou is, en wat het verschil is tussen Engels in de onderbouw en de bovenbouw. Cambridge leidt op tot een apart certificate in 5vwo. Meer daarover lees je hier.

 

Wiskunde B

Bij Wiskunde B ga je vooral zelf leren begrijpen hoe alles werkt. Je gaat daarom aan de slag met formules en vergelijkingen, wiskundig redeneren en meetkunde. Dit past het meeste bij een technische vervolgopleiding of gevorderde economische studies. Meer te weten komen over de praktische toepassingen van de verschillende types wiskunde, kun je hier.

Elekronische muziek

Bij Kunst Elektronische Muziek ligt het accent op eigen muziek produceren en met elektronisch instrumentarium je muziek uitvoeren. Hierbij is ook de performance van groot belang. 

In het filmpje hoor je meer.

Kunst Muziek

Bij Kunst Muziek ga je vooral muziek maken, alleen en met anderen. Je hoeft geen muziekinstrument te bespelen. Je moet wel open staan voor allerlei muziekstijlen, muziekinstrumenten en zingen. Er wordt vooral gekeken naar hoe je je ontwikkelt. Er ontstaat altijd een hele gezellige en hechte groep. Muziek is een ‘uitlaatklep’ die iedereen soms nodig heeft. Je ontwikkelt er eigenschappen die je de rest van je leven nodig hebt: goed samenwerken, jezelf presenteren en een brede muzikale interesse.

Geschiedenis

Geschiedenis ken je al uit de onderbouw. In de bovenbouw krijgt het vak echter een diepere laag. Hoe dat werkt, dat zie je in het filmpje.

Kunst algemeen

Als je Kunst Beeldend of Kunst Muziek kiest, krijg je daar nog gratis het vak Kunst Algemeen bij. Hierin krijg je algemene theorie van beeldende kunst, vormgeving, muziek, dans en theater. In de filmpjes voor Muziek en Beeldend hoor je meer.

bottom of page