top of page

Studiekeuzechecks
Elke universiteit doet het anders. Op deze pagina vind je daarom wat het is en hoe de verschillende studiekeuzechecks (SKC) eruitzien. De SKC is over het algemeen verplicht.
Studiekeuzecheck: wat is het?
De studiekeuzecheck, soms ook wel matching genoemd, is de manier waarop opleidingen kijken of aankomende studenten bij ze passen. Dat is belangrijk voor hen, want als uit de check blijkt dat jij toch niet helemaal bij de opleiding past, kun je nog switchen van studie voordat het geld gaat kosten voor jou, de universiteit, en de overheid.
Wat is het niet?
De studiekeuzecheck is géén selectie. Dat betekent dat de universiteit of hogeschool je in principe niet kan weigeren op basis van hoe je de onderdelen van de check doorloopt. Alleen als je je pas ná 1 mei voor het eerst aanmeldt voor een studie, mag een opleiding je weigeren, al dan niet op basis van je studiekeuzecheck.
Soorten studiekeuzechecks
Zoals gezegd ziet de studiekeuzecheck er overal anders uit. Zoek daarom op de site van de opleiding waar je wilt studeren naar wat je precies kunt verwachten. Ondertussen vind je hier schematisch hoe de verschillende universiteiten het doen. Over het algemeen zijn er echter drie soorten checks, die soms in combinatie gedaan worden:
1. Online vragenlijst
Hierin word je gevraagd naar je motivatie, je manier van leren, maar ook naar je interesses in het algemeen.
2. Proefcolleges en/of huiswerkopdracht
Je gaat een dagje naar de universiteit, of kijkt thuis naar een opgenomen college of kennisclip. Vaak word je daar dan op getoetst met een (korte) opdracht of toets.
3. Studiekeuzegesprek
Je hebt één-op-één contact met docenten en/of studenten van de opleiding. Zij kunnen je vragen naar je motivatie, wat je van de studie verwacht, en in hoeverre jij denkt dat je bij de opleiding past.
Feedback
Je krijgt hoe dan ook altijd feedback op je check. Dat kan bijvoorbeeld in de vorm van geschreven feedback op je huiswerk, de uitslag van een toets of een analyse van de door jou ingevulde vragenlijst. Soms krijg je een advies, bijvoorbeeld positief, twijfel, of negatief. Zelfs als dat laatste het geval is, mag je de opleiding alsnog volgen, maar de vraag is of dat verstandig is. Sommige studies volgen een twijfel of negatief advies op met een gesprek om te kijken naar de passendheid van de studie voor jou.
bottom of page